Tekst og bilder: Frank Gudbrand Mo / Flügger Farve

Det kan se ut til at årets vår- og sommersesong blir uten middags- og familiebesøk, men til gjengjeld lover værprofetene et fantastisk vær i store deler av vårt ganske land. Og siden avstand til hverandre er det viktigste våpenet i kampen mot koronavirus, kan disse dagene by på rikelig tid til å male eller olje gavler, carporten, gjerdet eller annet treverk.

Som en tommelfingerregel skal man vente til ut i mai før treverket er tørt nok til å males, men etter at det flere steder har vært mye sol og nesten ikke regn, er betingelsene flere steder optimale allerede nå. Sundmoen som er mangeårig teknisk sjef hos malingsprodusenten Flügger, forklarer:

– Mange tror at etter den ekstremt våte vinteren, så må treverket være søkkende vått. Men selv etter en vinter som dette, sitter fuktigheten bare i overflaten av treverket, og det tørker overraskende hurtig. Etter to tre uker med sol og lav luftfuktighet blir fuktigheten ofte tørket ut av treverket. Dette gir virkelig gode muligheter til å komme i gang med malearbeidet.

Han anbefaler alle å kjøpe en fuktighetsmåler, slik at de kan være helt sikre på at fuktigheten i treverket er tilstrekkelig lav, høyst 15–18 prosent. Her er Sundmoens veiledning til et godt maleresultat:

  1. La produktene gjøre jobben. De landsdeler som har hatt vått og -varmt vær er ofte utsatt for alger, som boltrer seg i stor stil som grønt belegg på treverket. I stedet for å skure og skrubbe dem bort, kan du sprøyte dem lett bort med algefjerner. Etter fire dager – vel å merke uten regn – skyller du over med hageslangen, og så er algene borte.
  2. Rens bort malingrester. Når overflaten er vasket, er det tid for å rense treverket for løse malingrester og trefibre ved hjelp av skrape og sandpapir. Ta en bit gaffateip, og lim den godt fast. Hvis det sitter rester fast på teipen når du river den av, er det på med arbeidshanskene igjen. Områder med helt bart tre trenger et strøk grunningsolje før malingen. Husk at korrekt klargjøring av treverket er det viktigste for å oppnå et godt resultat.
  3. Vær oppmerksom på dårlige konstruksjoner. Hvis deler av treverket er i konstant kontakt med vann, for eksempel en stolpe som står med endetreet ned i en dam, eller en fordypning på toppen av carporten, vil fuktigheten i dette treverket ofte være markant høyere slik at de ikke kan males. Du må utbedre disse feilene i konstruksjonen aller først.
  4. Stopp i tide. Når det er tid for å påføre malingen, skal du være oppmerksom på at det fremdeles kan være kaldt om natten. Våt maling må ikke utsettes for frost, og helst ikke temperaturer under fem grader. Det er derfor du bør være ferdig med å påføre malingen senest klokken 15.00, slik at den rekker å tørke før temperaturen begynner å dale.
  5. Følg solen rundt. Et godt tips er å utnytte solens stråler til å få malingen til å tørke hurtigere. Du bør derfor starte i god tid på østsiden av huset, etter at de første solstrålene treffer denne delen av huset. Deretter beveger du deg mot syd- og vestsiden etter hvert som solen treffer fasaden. Det kan være vanskelig å tilpasse det helt nøyaktig, men prøv å ligge ett skritt foran solen hele tiden. Merk: Generelt vil vi alltid anbefale at man maler etter solen for å forhindre eventuell dannelse av solblærer, men at man tidlig og sent på sesongen, vil kunne bruke varmen fra solens stråler til å arbeide til vår fordel og faktisk hjelpe malingen å tørke hurtigere.

Flügger farve er spesialist på maling og tapet. Flügger har et bredt sortiment innen maling, trebeskyttelse, sparkelmasse, tapet og malerverktøy. Du får 20 % rabatt på hele handelen ved fremvisning av medlemskortet og 5 % bonus på hele handelen ved betaling med registrert betalingskort.