Tekst og foto: Lars-Johann Solheim Grann

– Omsetningstallene våre for mars og april er omtrent på høyde med tallene våre fra i fjor, og jeg får stadig nye oppdrag, så det er ingenting som tyder på at boligmarkedet i vår region har stoppet opp, forteller eiendomsmegler Marit Engensbakken hos Eiendomsmegler 1 Ringerike.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at det er en annerledes tid. Salgsprospekter trykkes ikke lenger og visninger må gjennomføres med smittevern i tankene.

– Det har blitt en litt annen dynamikk i markedet. Folk må laste ned prospektet selv og de må melde seg på visninger. I tillegg merker vi at det er flere som ønsker privatvisninger, og for min del har det blitt langt flere timer i telefonen enn det som er vanlig. Men folk tar det med godt mot, og det er ingen tvil om at det finnes mange kjøpere og selgere i markedet om dagen, forteller hun.

Stabile priser

Boligprisene ser heller ikke ut til å ha blitt påvirket nevneverdig av situasjonen.

– Trenden vi har hatt de siste årene som viser en utjevning av boligprisene med en liten vekst ser ut til å holde seg, og av boligene jeg har solgt de siste månedene er det noen som har blitt solgt godt over prisantydning, mens andre har havnet på, eller like under prisantydning, forteller eiendomsmegleren.

På spørsmål om hvordan utviklingen blir fremover er Engensbakken forsiktig optimist.

–  Det er vanskelig å spå og jeg uttaler meg sjeldent om fremtiden, men slik det ser ut nå, er det ikke store forandringer i vårt marked. Men det er klart at det er kjøpekraften som avgjør, og da er det viktig at folk har fast arbeid å gå til, sier hun.

Kontakt megler tidlig

Skal du selge bolig nå eller i nær fremtid, da er Engensbakken tydelig på at det er viktig å kontakte megler så fort som mulig.

– Det er alltid viktig å forberede boligen godt før et salg, og nå om dagen så er dette kanskje ekstra viktig i og med at all markedsføring skjer på nett. Man må også være forberedt på at det kan ta litt lenger tid å selge boligen i denne tiden, så det lønner seg å komme i gang tidlig, sier hun.

Og har man god tid, så har man også tid til å strekke opp boligen før salget.

– Gode bilder og en flott presentasjon vil bidra til at flere får øynene opp for akkurat din bolig. Så bruk litt tid på å utbedre småting. Finn gjerne frem malerkosten, vask godt og sørg for at utearealet fremstår i sin beste drakt, råder hun.

Og om du skulle være rådvill, så hjelper eiendomsmegleren deg gjerne.

– Vi gir alltid selgere tilbud om interiørveiledning som en del av markedspakka. Noe jeg mener er en god investering når det kommer til salg av ditt største formuesgode, sier hun.