– Fjoråret ble spesielt på mange måter, men i boligmarkedet var det ganske normale tilstander frem til siste kvartal. Da opplevde vi at antall usolgte boliger økte en del på Finn.no, noe som er et tegn på at boligene blir liggende lenger i markedet, forteller Martin Molandsveen som er avdelingsleder på meglerkontoret.

Han understreker imidlertid at dette varierer veldig fra bolig til bolig.

– Mange boliger blir solgt i løpet av en uke eller to, mens andre kanskje blir liggende i noen måneder. Noe som egentlig er helt normalt. Så om jeg skal anslå en trend for dagens boligmarked, vil jeg si at vi befinner oss i et stabilt og forholdsvis flatt marked, forteller han.

På spørsmålet om hva han forventer fremover er han tydelig optimistisk.

– I januar har vi hatt flere bruktboligsalg enn vi hadde i fjor, og vi ser at det kommer flere på visning. Noe jeg tror skyldes at rentesituasjonen er i ferd med å sette seg, slik at kjøperne føler seg tryggere på sine økonomiske rammer fremover, sier Molandsveen.

Mer selektive kjøpere

Meglerne merker imidlertid en tydelig endring blant kjøperne. De har blitt mer selektive og tar seg bedre tid.

– Det ligger flere boliger på markedet, og de blir ikke solgt like fort. Dermed får kjøperne mer tid på seg til å undersøke, og vurdere ulike alternativer, forklarer eiendomsmegler Marit Engensbakken.

Som følge av galopperende strømpriser har også energiattesten fått et nytt søkelys på seg.

– Selv om energiattesten har vært lovpålagt i over ti år, har jeg så å si aldri opplevd å få spørsmål rundt denne før det siste året. Nå er nær sagt alle kjøpere opptatt av energibruk og alternative oppvarmingskilder, forteller hun.

Presentasjonen er viktig

Skal du selge en bolig i dag, så er det en ting Engensbakken ikke kan få sagt nok ganger. Skal du lykkes så må du presentere boligen din på en god måte.

– Etter koronatiden har det blitt en helt annen dynamikk i markedet. Folk bruker mer tid på Finn.no, noe som fører til at presentasjonen av boligen har blitt mye viktigere. Gode bilder kan bli helt avgjørende for at folk skal gidde å komme på visningen, sier hun.

Velger du å benytte Eiendomsmegler 1 Ringerike når du skal selge, får du dessuten interiørveiledning med på kjøpet.

– Interiørveilederen går gjennom leiligheten sammen med deg, og gir deg gode tips og råd om hva du kan gjøre for at den skal fremstå så attraktiv som mulig før bildene tas. Og er leiligheten allerede tom kan det være en god investering å leie inn interiør for å vise frem boligen fra sin beste side, råder eiendomsmegleren.

Tekst og foto: Lars-Johan Solheim Grann