Tekst: Henning Karlsen Foto: Montér/leverandørene

 

Lister er ikke hva det engang var. Før var de mest som rammer rundt gulv, vegger, dører, vinduer og tak. Lister har heller ikke vært den delen av interiøret som har fått mest oppmerksomhet. Men nå er lister i ferd med å bli trendy. Det heteste på interiørfronten nå er ton-i-ton. Alle flatene skal smelte sammen i like farger, listene også. Eller listene skal ha samme nyanse som gulvet, for å skape mest mulig helhet.

 

Flere gjør det selv

En annen merkbar endring er at mange nå gjør listingen selv. Du har flere valgmuligheter og enkel tilgang på rimelige verktøy og materialer hos byggevarehusene. Da blir det enklere og rimeligere å være kreativ og skape hjemmet akkurat som du vil ha det. Hos et byggevarehus som Montér kan du også få mange råd og tips til den praktiske gjennomføringen. Og YouTube som kanal for opplæring har for lengst kommet til bygg og bolig. Du finner mange videoer med gode tips og triks på Montér sin hjemmeside.

 

Velg riktige lister til ditt hjem

Lister rundt vinduer og dører – ofte kalt gerikter – følger også noen av de samme prinsippene som gulvlister. La oss si at du ønsker at de skal skille seg mindre fra dørene, vinduene eller veggen? Da kan du velge lister i samme farge og kanskje slette uten profiler.

Om du har en bolig hvor det passer å gjøre litt ekstra ut av dørene og vinduene kan du velge lister med særpreg. Kanskje skal du pusse opp et litt eldre hus med forseggjorte dører? Da passer det best med profilerte lister som harmonerer med tidsepoken.

Du kan uansett velge å gjøre listingen rundt vinduer og dører selv. Det er litt mer utfordrende enn å legge gulvlister, men med rett utstyr og tålmodighet er det noe de fleste klarer.

 

Få god hjelp fra start

Når du så er klar til å gå i gang, kan det lønne seg å kontakte byggevarehuset. På byggserviceavdelingen kan du få hjelp med å planlegge hvordan du skal gjøre selve listingen og få laget tegninger. Du får også et kostnadsoverslag, basert på materialvalg og om du ønsker å gjøre det selv eller bruke en av håndverkerne som du får anbefalt.

 

Lister som ikke krymper

En annen viktig fordel med å handle på et skikkelig byggevarehus er at du kan få ferdig «tempererte» lister. Det er nemlig viktig at materialene er akklimatisert skikkelig før du skjærer dem til. Du vil nødig at de krymper etter at de er montert. Få ting er mer kjedelig enn å være nøyaktig med målene og så senere få sprekker og glipper. Derfor har utvalgte Montér byggevarehus egne klimatiserte listverksrom, slik at du kan gå rett hjem og sette i gang når du har handlet materialer.

 

Hva slags verktøy trenger du?

  • Tommestokk
  • Blyant
  • Vinkel
  • Vater
  • Kapp- og gjærsag
  • Trelim
  • Dykkertspiker
  • Spikerpistol eller hammer og dor

 

Lykke til!