I følge statistikk fra Finans Norge er vannskader den vanligste skaden som oppstår i norske hjem.

Bare i 2017 ble det registrert over 42.000 vannskader i Norge. Mange av disse kunne vært unngått med en automatisk vannstopper.

– I nye boliger er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet og i andre rom som inneholder utstyr som står tilkoblet vann, og som ikke er et våtrom med sluk.  Men i eldre boliger er det ikke så mange som har det. Og dette er et paradoks, siden de fleste skadene oppstår i boliger som er eldre enn 30 år, forteller Jonny Fjellstad som er forsikringsrådgiver i Ringbo.

Kostbare skader

I 2016 ble det utbetalt over 2,7 milliarder i erstatninger etter vannskader, dette utgjør mer enn en tredjedel av det totale erstatningsbeløpet som ble utbetalt på norske bygningsforsikringer.

– Dersom et vannrør blir lekk mens du for eksempel er på ferie, så kan det komme rimelig mange liter med vann før det oppdages. Da kan vannet allerede ha rukket å gjøre store skader, og det er ikke sjeldent gulv må åpnes, tørkes og byttes ut. I en enebolig rammer dette som regel bare familien som bor der, men i leilighetsbygg er det ikke mye som skal til før skaden sprer seg til naboer, forklarer forsikringsrådgiveren.

Og blir du først rammet av en skade tar det tid å utbedre, og er du riktig uheldig blir boligen din ubeboelig i en periode.

– En omfattende skade vil ta flere uker å utbedre, konstruksjonen må åpnes opp og det må få tid til å tørke før det kan bygges opp igjen. Ofte har skadene oppstått på kjøkkenet og med dagens åpne kjøkkenløsninger innebærer det i mange tilfeller at gulvet i stuen også må skiftes ut, og da er det klart at det blir vanskelig å bo i leiligheten mens arbeidene pågår, forklarer Fjellstad.

Stenger vanntilførselen

Det store antallet vannlekkasjer er grunnen til at forsikringsselskaper og rørleggerkjeder ønsker at nordmenn monterer såkalte vannstoppere. De består av sensorer og en magnetventil som monteres på rørene. Ventilen stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie.

– Sannsynligvis er det en stor overvekt av boliger fra før 2010 som ikke har installert vannstopper, det er vår erfaring. Mange nordmenn vet ikke hva en vannstopper er heller, sier rørlegger Vegard Skredshol som er daglig leder i Comfort Hønefoss VVS.

Da Byggteknisk forskrift ble oppdatert i 2010, kjent som TEK 10, ble det et krav at rom uten sluk, men med mulighet for tapping av vann, skal være utstyrt med automatisk vannstopper.

– Det betyr at de aller fleste hus som bygges i dag har vannstopper på kjøkkenet, og i WC-rom uten dusj og i boder med tappekran, sier Skredshol.

Trådløst

Kommunikasjonen mellom vannstoppens magnetventil og sensorene på gulvet er på de fleste typene trådløs.

Vannstoppmekanismen monteres gjerne på hovedstoppekrana, men kommer i flere utgaver. Det er for eksempel ikke uvanlig at kaffemaskiner og kjøleskap med isbitmaskin har påmontert egne vannstoppere på vanntilførselen.

– Særlig på kjøkkenet er det viktig å ha vannstopper. Det er der det store skadepotensialet ligger. Får du en vannlekkasje her, sprer den seg fort til stua og videre ut i boligen, sier Skredshol.

Får rabatt på forsikringen

Forsikringsselskapene har større utbetalinger på grunn av vannskader enn brann og tyveri til sammen.

– Vannstoppen er et så viktig redskap mot vannskader at de fleste forsikringsselskapene gir gode rabatter på hus- og på innboforsikringen til alle som monterer en vannstopper, forteller Skredshol.

Vannstoppen gjør det også veldig enkelt å stenge hovedkrana hvis du skal være borte noen dager. En bryter ved utgangsdøra aktiverer magnetventilen, like enkelt som å skru av lyset.

– Vannskader som oppstår i løpet av ferien blir ekstra store fordi boligen står tom i dager og uker. Det er derfor en god forsikring å skru av vannet, da kan du føle deg ganske trygg på at du ikke kommer hjem til et svømmebasseng i stua, sier Skredshol.

Koster fra 3000 kroner

Å installere en vannstopper trenger ikke å koste all verden.

– De enkleste modellene koster rundt 3000 kroner, da får du en lokal vannstopper som egner seg til å koble til utsyr som oppvaskmaskiner. Vi anbefaler imidlertid å gå for en startpakke som inneholder mer, da følger dørbryteren med, og du kan utvide med så mange trådløse sensorer du vil etter hvert, forteller Skredshol.

Tekst: Lars-Johan Solheim