Banner Minimer

  Minimer
Tenker du på å kjøpe en ekstra borettslagsbolig....

...da bør du lese her!

Fra tid til annen dukker det opp spørsmål fra medlemmer om de kan kjøpe seg en ekstra bolig på medlemskapet sitt. Vi har derfor tatt en prat med Solveig Sjåstad på kundesenteret til Ringbo for å finne ut at hva som er lov og hva som ikke er lov.

– Utgangspunktet for borettslagsmodellen er at man selv skal bo i boligen, og at man ikke kan eie flere boliger på samme medlemskap. Dette er forankret i lovverket og er en bestemmelse som er der for å blant annet unngå spekulasjon, forklarer Sjåstad.

Ingen regel uten unntak

Men ifølge Sjåstad finnes det ingen regel uten unntak.

 – Dersom du eier en bolig i et tilknyttet borettslag så finnes det en bestemmelse som åpner opp for at du kan kjøpe en bolig i et annet tilknyttet borettslag. Forutsetningen er at bruken av en av boligene overlates til nærstående i rett opp eller nedadgående retning, det vil si barn, barnebarn eller foreldre, forklarer hun.

 Det er altså ikke mulig å kjøpe en bolig for å ha den som en bolig nummer to selv, eller å leie den ut på det åpne markedet. Boligen må bebos av nær familie.

 – Dette kan jo for eksempel være aktuelt for foreldre som ønsker å kjøpe en bolig som barna kan bo i, uten at barna selv tar aktivt eierskap i andelen, forteller Sjåstad.

                                         Solveig Sjåstad

Må vinne budrunden

 Et annet viktig poeng som Sjåstad trekker fram er at ved kjøp av en bolig nummer to, så er det ikke mulig å benytte ansienniteten sin til å ta boligen på forkjøpsrett.

 – Når man bor i en tilknyttet borettslagsbolig så er medlemskapet og den tilhørende ansienniteten knyttet opp til boligen du bor i. Du kan derfor ikke benytte ansienniteten din til å kjøpe en bolig nummer to, og du stiller derfor med null i ansiennitet, noe som betyr at du er nødt til å vinne budrunden for å få boligen.

Ta kontakt med Ringbo

Dersom du har vurdert å kjøpe en ekstra borettslagsbolig råder Sjåstad deg til å uansett kontakte Ringbo.

 – Vi ønsker å hjelpe medlemmene våre så ting går riktig for seg, er man usikker, så ta kontakt. Da unngår man å havne i en situasjon, som i verste fall kan føre til at en av boligene må selges, på grunn av at man har trått feil et sted i prosessen, sier hun.


| | Tips en venn: Epost